|
Stoppen met roken lukt .. als je zelf echt wilt stoppen.
Om een poging tot stoppen met roken (los van de vraag of je daarbij wel of geen professionele hulp zoekt) te laten slagen is een goede voorbereiding erg belangrijk. Daarom is het goed dat je van tevoren je motivatie helder hebt. Ook is het belangrijk dat je zicht hebt op wanneer en waarom je momenteel vooral rookt. Inzicht in je rookgedrag van nu kan je helpen om straks valkuilen bij het stoppen met roken te vermijden. En om teleurstelling te voorkomen is het goed om tijdens je stoppoging op te letten vooral gezond te snacken. Als je al eerder bent gestopt met roken (maar ook opnieuw bent begonnen) kun je daar voor een nieuwe stoppoging ook veel leerzaams uit halen om er nu je voordeel mee te doen. Bedenk dat een beetje stoppen niet kan; je moet steeds alert blijven om alleen maar die eerste sigaret niet te nemen, onder geen beding.
Motivatie - Zet voor jezelf zwart op wit waarom je wilt gaan stoppen met roken. Is het omdat je aan je lijf al voelt of ziet dat roken je dwars zit (minder uithoudingsvermogen, hoesten, geelbruine vingers en nagels, vale huid)? Ken je in familie- of vriendenkring mensen die erg ziek werden of overleden mede ten gevolge van roken? Heb je er hekel aan dat je haar, je kleding en je gordijnen zo naar rook stinken? Of kun je je geld wel beter besteden dan het letterlijk in rook te laten opgaan? (Reken eens uit hoeveel je per week of in 1 jaar uitgeeft aan rookwaren!) Schrijf de voordelen en de nadelen die roken voor jou heeft eens in twee rijtjes naast elkaar op en zie welk rijtje voor jou het zwaarste weegt.
Valkuilen - Zet voor jezelf op een rijtje wanneer je momenteel vooral rookt. Situaties waarin je nu (soms misschien gedachtenloos) een sigaret pakt zijn wanneer je gestopt bent gevaarlijke momenten. Denk bijvoorbeeld aan koffiepauzes, eind van de maaltijd, samenzijn met vriend(inn)en die roken, in de auto, enz. Als er tabak in de buurt is kun je ook dan op de automatische piloot weer gaan roken, en als het niet in de buurt is kun je het er juist even extra moeilijk door hebben. Schrijf op op welke momenten je straks extra op moet passen niet een sigaret te zullen pakken. Schrijf meteen op wat je op die momenten zou kunnen doen om de drang om te gaan roken te ontlopen of te weerstaan. Gooi sigaretten, aanstekers en asbakken weg.
Voorkom demotivatie - Wanneer een roker geen nicotine meer binnen krijgt verandert er vaak een en ander in de stofwisseling, waardoor je de neiging hebt iets in gewicht te zullen aankomen. Dit gebeurt echter vooral wanneer je (door het gemis aan de sigaret) jezelf beloning of troost geeft door het nemen van een snack of snoeperij. Te grote gewichtstoename brengt je later misschien weer in de verleiding weer te gaan roken. Bedenk dat de voordelen van stoppen met roken groter zijn dan de nadelen van een paar kilo extra. Plan met de stoppoging meteen in dat je als je al snackt of snoept, dat alleen doet met zo gezond mogelijke (calorie- en vetarme) traktatietjes. Of plan dat je op moeilijke momenten iets doet in plaats van neemt. Zorg meteen voor wat extra beweging (lopen, fietsen, sporten).
Planning - Stop niet in een opwelling of onbezonnen maar neem een duidelijk besluit. Kies de dag waarop je wilt stoppen goed uit, liefst een dag waarop het gemakkelijker lijkt om te stoppen. Voor de een is dat in het weekend of op vakantie, voor de ander juist op een drukke werkdag. Leef al wat toe naar de stopdag en probeer de weken tevoren al wat minder te roken, zodat het echt stoppen daardoor makkelijker kan worden. Sommige mensen voelen zich goed bij een ritueeltje rond de laatste sigaret als het afscheid van het roken.
Hulp inschakelen - Veel 'stoppers' voelen zich er goed bij om aan anderen te laten weten dat ze gaan stoppen of gestopt zijn. Zo kunnen anderen hen steunen, maar ook wat begrip opbrengen wanneer een stopper wat chagrijnig over komt. Natuurlijk zijn er legio vormen van hulp bij stoppen met roken, ondermeer zoals dokter Korthout die bieden kan (zie vorige pagina). De folder Stoppen met roken--Willen en kunnen noemt er nog meer.
Als je een afspraak voor een consult hulp bij stoppen met roken hebt gemaakt met dokter Korthout, zorg er dan liefst voor dat je op de dag van die afspraak niets meer hebt gerookt.
|
|