|
Voor veel vrouwen blijkt een zwangerschap een prima gelegenheid om te stoppen met roken. Ze zien er terecht een goede motivatie in om de sigaret nu eens echt af te zweren. We zetten wat feiten over roken en zwangerschap op een rijtje:
Wanneer een zwangere vrouw rookt, geeft dit veranderingen aan de placenta (moederkoek) waardoor het groeiende kindje zuurstoftekort lijdt. Dat heeft weer tot gevolg dat het kind aantoonbaar een kleinere schedelomtrek krijgt en ook een lager geboortegewicht. In ons deel van de wereld is roken tijdens de zwangerschap zelfs de grootste risicofactor voor een laag geboortegewicht. Voor elke sigaret die de aanstaande moeder per dag rookt verliest de baby 10-15 gram aan geboortegewicht. Rookt de zwangere vrouw dus 10 sigaretten per dag, dan zal de baby dus een tot 150 gram geboortegewicht inleveren. Bij 20 sigaretten per dag weegt het kind bij geboorte dut tot 300 gram minder!
Zelfs 'allen maar' passief roken van de zwangere vrouw kan al negatief effect hebben op het geboortegewicht van de baby. Vandaar dat dus ook de aanstaande vader wordt aanbevolen om niet te roken in de nabijheid van zijn zwangere vrouw!
Een laag geboortegewicht - bijvoorbeeld door actief of passief roken van de zwangere vrouw - geeft weer grotere kans op het ontstaan van allerlei aandoeningen bij het kind (in de jonge jaren of later in het leven): hoge bloeddruk, hart- en vaatziekte, een vorm van suikerziekte en te hoog vetgehalte in het bloed.
Roken tijdens de zwangerschap vergroot de kans op complicaties rond de bevalling: spontane miskraam, verkeerde innestelplaats en het loslaten van de placenta, te vroeg breken van de vliezen, enzovoort.
Zelfs roken voorafgaand aan de zwangerschap is niet zonder risico: het vergroot namelijk de kans op wiegendood!
Bovendien kan de kans om zwanger te raken kleiner worden wanneer de man rookt, omdat roken niet alleen nadelige invloed kan hebben op de hoeveelheid geproduceerd sperma, maar ook op de kwaliteit ervan.
De grootste schade van roken tijdens de zwangerschap komt door het 'eerste beetje' tabaksrook. Het nut van minderen met roken tijdens de zwangerschap valt dus in het niet bij volledig stoppen! Aanstaande ouders, die hun kind zo goed mogelijke kans op een gezonde geboorte en een gezond leven daarna willen geven, doen er dus goed aan al vóór de zwangerschap te stoppen met roken.
Op de volgende pagina kunt u lezen waarom het ook goed is niet te roken in de nabijheid van kinderen ...
|
|